13 Ciri – Ciri Gadis Dambaan Lelaki Mengikut Negeri


Kaum Wanita diciptakan sangat unik dan indah. Ada yang unik, baik dan panas baran pun ada. Namun tahukah anda ciri-ciri wanita berlainan mengikut tempat asal mereka? Maksud kami, ciri – ciri gadis negeri perak tidak sama dengan ciri – ciri gadis johor. Hairan tapi Benar!

Negera Malaysia terdapat 13 negeri yang sendiri mempunyai sesuatu yang sangat unik. Sebagai seorang yang telah menziarahi kesemua 13 negeri malaysia, kami telah memerhati ciri-ciri unik gadis-gadis daripada kesemua 13 negeri itu. Pada masa yang sama, kami telah memerhatikan bahawa hampir kesemua gadis daripada satu negeri akan bersikap atau mempunyai ciri-ciri yang bersamaan, tetapi berlainan dari negeri yang lain. Ini senarai ciri-ciri wanita daripada negeri yang berlainan.

Johor

Gadis Johor adalah wanita yang berdikari dan lapar untuk kejayaan. Mereka biasanya mahu menjadi yang terbaik dalam sukan, pelajaran dan hampir kesemua benda yang mereka lakukan, namum terdapat segelintir wanita yang mendapat markah yang kurang baik, tetapi ini bukan kerena mereka bodoh, tetapi kerena mereka tidak kisah. Apabila gadis Johor perkergi berkerja mereka akan lakukan apa saja untuk ke atas. Mereka juga membuat pasangan yang sangat baik oleh kerena mereka mempunyai emosi yang sangat kompleks. Mereka sangat menyayangi pasangan mereka, tetapi akibat terlalu sayang, kadangkala hubungan menjadi masam. Keseluruhannya, orang Johor banyak bertenaga dan suka mengejar pencapaian. Dapat awek macam Memey memang cun. Tak keluar rumah lah seminggu selepas kahwin. Gadis JB memang terbaik.

Melaka

Gadis melaka merupakan gadis yang sangat simpel. Bukan seperti gadis Johor, mereka jarang mengejar pencapaian. Gadis melaka kadangkala kelihatan seperti membosankan. Namun, ini ialah kerena mereka sebernya didalam dunia sendiri. Mereka suka melakukan kerja mengikut kelajuan diri sendiri. Mereka sangat relaks. Mereka juga tidak suka mengambik risiko. Namun, oleh kerena sikap yang sangat rileks mereka, gadis Melaka sangat senang untuk berkawan dengan. Mereka juga ialah orang yang sangat menyayangi hubungan. Mereka akan membuat kawan yang sangat baik. Masak lomak gadis Melaka memang sodap.

Selangor

Gadis selangor ialah gadis yang lebih ‘atas’. Maksudnya ialah gadis daripada selangor lebih tahu tentang berita-berita terkini. Tambahan, mereka cepat untuk mengadaptasi perkara dan teknologi baru seperti telefon bijak. Namun, akibat sikap yang suka menukar dan ‘high-class’ mereka seperti ashik sibuk dengan banyak perkara. Kadangkala kita tidak tahu apa yang gadis Selangor tengah memikirkan. Fikiran mereka sangat sukar untuk dibaca. Gadis dari Selangor juga bersikap lebih terbuka dan kurang traditional. Mereka sanngup untuk berfikir berlainan daripada gadis-gadis dari negeri lain, asalkan tidak melanggar akidah islam. Gadis Klang paling mantap. Gadis dari Bangi paling ayu dengan tudung Fareedanya.

Kedah

Gadis kedah pandai untuk membuat banyak perkara pada satu masa, iatu ‘multi-tasking’. Mereka boleh menyelesaikan banyak perkara pada masa yang sama seperti memasak sambil menyusukan anak. Namum akibat suka ‘multi tasking’ ini, ramai gadis Kedah mengejar kecantikan. Untuk mereka, keputusan adalah kesemuanya.Mereka menjadi bagus dalam kesemua yang mereka lakukan tetapi mereka tidak special dalam apa-apa pun. Mereka dikatakan seperti the “jack of all trades’. Namun, dalam beberapa kerjaya dan hubungan romantik, sikap ini yang anda perlukan. Anda perlu tahu sedikit tentang kesemua benda. Jika anda seorang gadsi Kedah, kemungkinan besar anda seorang yang banyak membaca dan sangat intelektual. Gadis Kedah juga suka berbahas. Siapa dapat awek dari Sungai Petani, memang mantap. Macam Scha Al Yahya. Memang kelas awek Sungai Petani. Cun beb.

Kelantan/Terengganu

Gadis dari Kelantan/Terangganu adalah gadis yang sangat traditional. Mereka membuat isteri yang terbaik. Mereka pandai memasak dan juga suri rumah yang baik. Mereka adalah role model isteri melayu. Mereka membuatkan isteri melayu yang terbaik. Berkerja keras, pandai membuat kerja rumah, menyanyangi anak dan juga sangat bagus memuaskan suami. Jika anda mendapat isteri dari Kelantan/Terangganu, anda memang bernasib baik. Mereka juga mempunyai fikiran yang sangat simpel. Gadis Terengganu kulitnya halus, banyak makan nasi dagang dan ikan. Kena pandai makan budu baru boleh jadi menantu.

Negeri Sembilan

Untuk Gadis dari negeri sembilan, keluarga ialah perkara yang teramat penting uktuk mereka. Mereka akan membuat ibu yang sangat baik, tetapi mereka tidak suka untuk melepaskan anak mereka akibat terlalu protektif. Mereka juga sangat emotional dan selalu berasa nostalgia. Tambahan, mereka memounyai daya ingatan yang kuat- hampir semua perkara mampu diingati daripada mereka. Gadis-gadis Negeri Sembilan juga sangat sesntif tetapi dengan masa mereka akan menjadi sangat protektif dan seorang yang senang menyayangi orang lain. Untung kalau dapat gadis Jelebu. Tak tahu siang atau malam.

Kepada pasangan kesayangan mereka, Gadis Negeri sembilan sangat lemah lembut. Kadangkala mereka akan naik angin. Namun, mereka membuat pasangan yang sangat baik. Oleh kerena mereka senstif, mereka seperti gadis yang lemah tetapi mereka juga mempunyai lidah yang sangat tajam. Jangan membuat mereka marah.

Pahang

Gadis dari Pahang sangat kreatif, mereka mempunyai sesuatu bakat yang jarang ditemui olehj gadis lain. Namun, mereka senang dipengaruhi oleh kawan dan tidak suka dikritik. Oleh itu gadis dari Pahang harus ditunujuk jalan yang betul kadangkla. Dalam perhubungan, gadis Pahang sangat murah hati dan mempunyai sikap menyanyangi. Namun, kadangkala mereka terlalu sayang kepada orang yang salah. Oleh itu, banyak Gadis dari Pahang senang dilukakan, namun ini tidak akan membuat mereka berhenti daripada menyanyangi atau murah hati lagi. Siapa dapat gadis Lipis memang akan bangga habis. Umpama kahwin dengan gadis persis Siti Nurhaliza. Mak mertua mesti senyum habis.

Perak

Gadis perak ialah gadis yang paling sibuk antara negeri-negri lain. Ini yang kelakarnya, ini bukan kerana mereka suka membuat banyak kerja tetapi mereka terlalu baik hingga menyebabkan mereka membuat kerja untuk perkerja lain. Tambahan pula, mereka tidak pandai untuk pelan membuat kerja. Untung kalau dapat macam Nora Danish. Ramai berebut nak jadi suami.
Gadis dari Perak juga sangat senang untuk memberi pertolongan kepada orang lain. Mereka mampu menjadi hamba abdi kepada seorang yang mereka sangat sayangi. Ini menyebabkan mereka selalu ditipu. Tetapi, mereka ialah kawan yang sangat baik.

Perlis

Gadis perlis kadangkala seperti orang yang paling malas. Namun ini tidak benar. Gadis perlis sebnarnya tahu untuk relax dan membuat kerja dengan perlahan. Oleh itu, kadangkala walapun mereka sangat sibuk, mereka seperti mempunyai banyak masa untuk menyolek diri dan membuat kopi. Kadangkala mereka masih boleh bersantai walaupun masih mempunyai banyak kerja yang belum dilakakan!

Gadis perlis juga sangat romantik. Mereka mahukan perhubungan romtik yang lama, dan penuh dengan komitment. Dan jika mereka tidak mempunyai hubungan seperti ini, mereka akan merasakan yang sesuatu dalam hidup mereka seperti kekurangan. Beruntung kalau siapa dapat gadis dari kawasan Bintong Perlis, cantiknya macam Rita Rudiani. Kulit halus dan putih. Sebab depa makan beras siam dan mandi air sejuk di Perlis

Comments

comments



Sumber

قالب وردپرس

Tahukah Anda Kenapa Kucing Suka Makan Rumput Hijau?


Kucing memakan rumput adalah untuk mengawal hairball ataupun gumpalan bulu. Memang sifat semulajadi kucing akan mencari rumput untuk buang hairball dalam perut kerana kalau tidak dibuang, boleh menyebabkan kucing kurus, hilang selera makan dan sebagainya.

Gumpalan tersebut boleh tersumbat di dalam usu dan juga kolon jika tidak dirawat dengan segera. Kucing akan makan rumput tersebut, dan akan memuntahkannya semula bersama gumpalan bulu/hairball.

Dengan memuntahkan hairball, perut kucing anda akan lebih selesa.

Oleh kerana sesetengah pemilik kucing hanya bela kucing dalam rumah, jadi sesetengah pemilik kucing tidak tahu yang kucing sebenarnya perlukan rumput.

Sebab itu kadang-kadang kucing di luar rumah lagi ceria dari kucing di dalam rumah!

Kalau kucing anda makan sesuatu yang bukan makanan ruji, seperti kertas, sayur, plastik, bunga plastik, itu sebenarnya adalah simptom kucing anda terdesak untuk keluarkan hairball tersebut.

Awas kerana barangan tersebut mungkin membuatkan kucing anda tercekik atau keadaan menjadi lebih teruk.

Tetapi, jika anda secara tiba-tiba hendak dapatkan rumput untuk kucing anda, berhati-hati dengan rumput di luar rumah, kerana mungkin telah diracun dengan racun rumpai ataupun mempunyai fungus/kulat yang mungkin menjangkiti kucing anda.

Comments

comments



Sumber

قالب وردپرس

Benda Termahal Di Dunia Yang Mampu Capai $6.25 Trillion Per Gram


Tahukah Anda? Bila fikir mengenai barang atau material paling mahal, apa yang terlintas dalam fikiran adalah emas atau berlian, tetapi tahukah anda sebenarnya ada yang lebih mahal dari itu?

15. Gold – $56 per gram

14. Rhodium – $58 per gram


13. Platinum – $60 per gram

8. Lysergic Acid Diethylamide – $3,000 per gram

3. Diamond – $55,000 per gram

Batu yang berharga di Bumi dan merupakan sahabat seorang wanita. proses memotong dan menghasilkan berlian yang sangat rumit dan memerlukan ketelitian tinggi membolehkan nilai setiap berlian mencecah 200 Ribu per gram.

2. Californium – $27 million per gram

Unsur kimia paling mahal yang pernah dihasilkan sejak penemuannya pada tahun 1950. Californium 252 adalah salah satu zat radioaktif yang sering digunakan untuk menghasilkan radiasi gamma. Dalam bidang ketenteraan, Californimum 252 biasanya dimanfaatkan untuk alat peledak. Kegunaan lain dari radiasi gamma Californium 252 adalah sebagai reaktor nuklear.

1. Antimatter – $6.25 trillion per gram

Anti-materi adalah kumpulan partikel yang mempunyai muatan dan struktur yang berlawanan dengan seluruh partikel yang ada di bumi. Harga untuk antimatter sangat mahal bersesuaian dengan posisinya sebagai bahan bakar terkuat di dunia untuk kendaraan angkasa lepas di masa depan.

Comments

comments



Sumber

قالب وردپرس

4 Ciri Isteri Hot Di Mata Suami


Tulus mencintai suami tidak cukup untuk terlihat hot atau menggiurkan di matanya. Cinta bagai nak rak, tetapi suka memberontak juga tidak akan menggoda suami. Suami yang merasa dicintai oleh isteri akan selalu diliputi kebahagiaan. Anda disebut isteri yang baik jika suami bahagia. Make him happy, everyday! Without fail.

Kepatuhan terhadap perintah suami merupaan kewajipan seorang isteri. Seandainya apa yang dikehendaki suami anda tidak sesuai atau kurang anda sukai, beritahu ia dengan cara yang paling halus. Buat suami faham apa yang anda inginkan tanpa menyakiti hatinya.

Jika betul anda cinta mati terhadap suami, tunjukkan suami 4 perkara ini:

1. URUS RUMAH TANGGA SEBAGAI JIHAD KE JALAN ALLAH

Urus rumah tangga your level best! Makan pakai, anak-anak diuruskan secekap mungkin. Andalah super model untuk suami, andalah chef terkemuka, andalah guru terbaik anak-anak, anda juga best friend suami serta anak-anak. Banyak topi yang anda pakai.

2. TAAT KEPADA SUAMI

Isteri yang hot, taat kepada suami tidak kira masa dan ketika. Isteri juga harus hebat dalam urusan kelambu. Isteri perlu juga tahu cara menjaga perhubungan suami isteri yang baik dan menggairahkan. Jangan malu-malu saat harus melayani hasrat suami. Sesekali anda juga menggoda suami untuk naik ke tempat tidur. Tidak berdosa jika anda menjadi “pemimpin” sekali-sekala. Be a hot wife ever!

3. BERSOLEK UNTUK SUAMI

Menjaga penampilan penting untuk membuat suami bahagia. Jangan ragu untuk mengunjungi Salon Muslimah, mengikuti klub senaman atau kelas yoga. Kecantikan anda bukan hanya untuk anda tetapi juga untuk suami. Merawat diri merupakan salah satu tip menjadi isteri yang baik dan disayangi suami. Anda juga dapat meminta opinion ikhlas daripada suami tentang apa yang kurang pada diri anda.

4. MINTA IZIN SUAMI UNTUK MEMBELANJAKAN HARTA

Seorang isteri yang baik akan selalu meminta izin suami untuk membelanjakan wangnya; walaupun perbelanjaan itu merupakan komitmen bulan yang suami sedia maklum, jika lebih baik, sentiasa maklumkan suami akan sebarang pengeluaran duit dan sebagainya. Jangan sewenang-wenangnya membelanjakan harta suami tanpa pengetahuannya. Berdosa, tahu?

Comments

comments



Sumber

قالب وردپرس

4 Tanda Lelaki Tidak Serius Dalam Perhubungan


Mencintai lelaki adalah hak setiap wanita. Namun bukan bererti anda harus dibutakan cinta dan menyiksa diri sendiri. Walaupun kadang kita sayang sangat pasangan kita tu, tapi kalau perangai pun buat kita geram dan buat hati bertambah parah, It time to let it go ~

Kerana, tidak semua lelaki sesuai untuk anda tunggu. Terutama mereka yang tidak pernah menunjukkan perasaannya pada anda dan selalu menghindari anda. Jangan buang masa untuk lelaki yang tidak mencintai anda. Antara tanda-tanda lsifat lelaki yang tidak serius dalam perhubungan cinta dengan anda :-

1) Lambat membalas mesej

Anda bersemangat menunggu teks mesej dari dia dan akan membalasnya dalam beberapa minit sahaja. Tetapi kemudian anda perlu menunggu berjam-jam atau malah berhari-hari untuk mendapat balasannya. Ini adalah petanda bahawa dia tidak menganggap anda penting dalam hidupnya. Selain itu, anda juga perlu melihat balasannya. Adakah hanya sekadar jawapan “ya” dan “saya tak tahu” atau kelihatan berminat dalam perbualan tersebut. Jika dia sekadar membalas “ya”, sudah dapat dipastikan dia tidak menyukai anda.

2) Tidak melayan anda berbeza

Jika lelaki melayan anda seperti rakan-rakannya yang lain, ertinya dia memang menganggap anda sebagai rakan. Berbeza jika dia menyukai anda, dia akan melayan anda dengan berbeza atau istimewa. Terutama ketika berinteraksi berdua. Tetapi jika dia memang tidak mengistimewakan anda, bermakna anda harus menerima kenyataan bahawa dia tidak suka pada anda.

3)Menghilangkan diri

Menghilang berhari-hari atau berminggu-minggu tanpa khabar adalah penunjuk bahawa dia tidak menyukai anda. Dia tidak mahu berpayah menyediakan waktu untuk anda kerana dia tidak tertarik pada anda. Selain itu, ini dilakukan kerana dia bingung memberitahu anda bahawa dia tidak berminat. Jika anda bertemu lelaki seperti ini, segera tinggalkan dirinya kerana sudah jelas dia adalah jenis orang yang senang menghilangkan diri ketika ada masalah dan tidak boleh memberi komitmen.

4) Selalu beralasan

Orang yang berkali-kali memberi alasan untuk bertemu dengan anda tidak layak berada dalam hidup anda. Ini bermakna dia mencari alasan untuk mengelakkan diri dari anda, entah dengan alasan penat, sibuk atau bekerja. Jika dia selalu beralasan setiap kali anda mengajaknya bertemu, ini bermakna dia tidak menyukai anda. Jangan buang masa anda untuk lelaki seperti ini.

Comments

comments



Sumber

قالب وردپرس

Harga Perodua Myvi 2018


Secara rasminya Perodua mengumumkan pengenalan Myvi serba baru. Difahamkan harganya bermula dari RM44,300, tidak termasuk insurans. Ia akan menggantikan model Myvi sedia ada dalam pasaran.

Dua pilihan enjin yang ditawarkan; 1.3L dan 1.5L baru (EEV), lengkap dengan ciri Dual VVT-i yang dipadankan dengan sistem transmisi lima-kelajuan manual atau automatik empat-kelajuan E-AT bagi semua varian. Lima varian ditawarkan semuanya – 1.3 Standard G (MT), 1.3 Standard G (AT), 1.3 Premium X (AT), 1.5 High (AT) dan 1.5 Advance (AT). Ditawarkan pertama kali untuk Myvi ialah ciri Eco Idle bagi tiga varian paling tinggi – di mana enjin akan mati dan hidup semula jika brek dilepaskan

Turut menjadi kelebihan bagi model ini; ia menjadi model pertama dalam kelasnya yang diperkenalkan untuk pasaran Malaysia yang dilengkapi dengan ciri keselamatan, Sebagai contoh, varian tertinggi 1.5 Advance akan dilengkapi dengan Advance Safety Assist (ASA) yang merangkumi ciri-ciri seperti Pre-Collision Warning, Pre-Collision Braking, Front Departure Alert dan Pedal Misoperation Control. Sistem ini berfungsi melalui sebuah kamera yang terletak di belakang bahagian cermin pandang belakang.

Harga setiap varian pula adalah seperti berikut; 1.3 Standard G (MT) – RM44,300, 1.3 Standard G (AT) – RM46,300, 1.3 Premium X (AT) – RM48,300, 1.5 High (AT) – RM51,800 dan 1.5 Advance (AT) – RM55,300. Semua harga tidak termasuk insurans.

Rujukan : Paultan

Comments

comments



Sumber

قالب وردپرس

Harga Sebuah iPhone X Di Negara Luar Jauh Lebih Murah Dari Malaysia


Setiap kali pelancaran model baru Apple iPhone di Amerika Syarikat, pastinya ramai pembeli yang akan berkampung di sana, sehingga ada yang sanggup berbaris 5 hari sebelum pelancaran iPhone X. Kenapa? sebab perbezaan harga yang ditawarkan di setiap negara adalah berbeza dimana para pembeli ini mampu menjual semula pada harga yang lebih mahal.

harga Apple iPhone X mula diumumkan pada harga USD999 (RM4,182.31) dimana Amerika Syarikat menjadi negara penawaran terendah!

Buat korang yang nak memdapatkan iPhone X pada harga munasabah, bolehlah berhijrah dan menetap di Amerika, Japan ataupun Canada. Pastikan korang beli unlocked set ok!

Comments

comments



Sumber

قالب وردپرس

Realiti Sebenar Pemegang Ijazah Dulu Dan Sekarang Yang Ramai Tidak Tahu


Tahun 1980-an, sekiranya seseorang itu menjejakkan kaki ke menara gading, satu kampung akan kecoh. Tumbang lembu seekor untuk kenduri doa selamat. Selepas tamat pengajian pekerjaan terjamin. Tak perlu cari kerja, tetapi syarikat lah yang datang dan tawarkan kerja. Boleh terus jadi bos. Cerah masa hadapan.

Tahun 2000 zaman sedikit berubah. Lambakan IPT menyebabkan ramai orang sudahpun bergelar graduan. Namun masih penting untuk dapatkan degree kerana ia akan menentukan seseorang itu menjawat jawatan eksekutif atau bukan eksekutif.

Trend terus berubah. Melihat keadaan sekarang, graduan tidak lagi mendapat tiket untuk pekerjaan. Terutama apabila terdapat lambakan graduan, dan syarikat pula competitif dalam mengawal kos. Basic supply & demand, graduan yang banyak menjadikan ‘harga’ mereka rendah apabila demand semakin berkurang.

Tahun 80-an biasiswa diberikan dan pembiayaan segalanya ditanggung. Kini, graduan terpaksa menanggung RM60-80k hutang walaupun belum lagi bergelar graduan. Bajet untuk IPT juga semakin dikurangkan walaupun kos semakin meningkat.

Sedangkan kawan mereka yang bekerja sejak umur 18 tahun bebas dari pinjaman pendidikan. Gaji minimum RM1000 selepas 4-5 tahun sudah tentu ada peningkatan. Pengalaman bekerja juga boleh diambilkira dalam resume. Dah belajar selok-belok. Dengan beberapa Professional Certification, mereka sudah boleh demand gaji yang lebih tinggi.

Zaman sekarang ilmu sudah menjadi ‘open source’. Ilmu boleh didapati dihujung jari. Banyak kursus online ditawarkan dengan harga yang sangat murah.

Dan ledakan maklumat juga menjadikan pembelajaran 5 tahun lepas menjadi obsolete. Teringat saya pada final year project, saya menggunakan Java untuk membuat aplikasi Symbian OS – Operating System untuk Nokia. Tahun 2007, apabila iPhone diperkenalkan, Symbian hampir pupus dari muka bumi.

Majikan juga sangat memilih kriteria seperti soft-skills dan creativity, perkara yang kurang ditekankan dalam bidang akademik. Ditambah pula syarikat gergasi sekarang tidak lagi mengambil kira ‘college degree’ sebagai kriteria utama pemilihan. (Rujuk pada gambar). Just a matter of time untuk syarikat lain mengikut jejak langkah.

Kembali kepada persoalan. Perlu ke generasi akan datang mendapatkan segulung ijazah sebagai pengukur kejayaan? Mungkin bagi sesetengah bidang seperti perubatan dan kejuruteraan awam perlu atas faktor keselamatan dan nyawa. Tetapi bagi bidang yang lain, perlu kah kita me’labur’kan masa dan wang selama 4-5 tahun untuk segulung ijazah?

Jom, kita bahaskan dengan secara ilmiah.

kredit Johan Irwan

Comments

comments



Sumber

قالب وردپرس

Pada Umur 24 Tahun Gadis Ini Berjaya Miliki Rumah Idaman Sendiri


seorang wanita yang dikenali sebagai Cek ifa telah berkongsi tips mudah untuk membeli rumah idaman di usia muda. Walaupun baru berusia 20-an, dia sudahpun mampu untuk menginap di rumah yang dibeli sendiri berbanding belia-belia di luar sana yang mungkn baru mula bekerja tetap.

Alhamdullilah, azam 2017 Ifa dah tercapai untuk beli rumah in age 24. Ifa nak share tips how to buy your own asset dalam masa 2 tahun punya planning.

Sorry guys..gmbaq Ifa pakai selipar ja sebab masa amek gambaq ni rumah dah 80% nak siap.So jalan pun nak masuk ke rumah tak lawa lagi. Selipar ja la jawabnya.

  • Guys, simpan duit niaga tu dalam bank korang. Even sikit 200 300 pun simpan dalam bank. Biaq ada dalam transaction bank tu duit kluaq masuk. Kalau korang nak amek duit tu pun jangan sampai abes korang amek. Tinggal la sikit dalam bank tu okay?
  • Make sure korang ada transaction dalam akaun bank okay. But better lagi kalau korang ada bisnes punya akaun. Lagi power sebab bank akan tengok walaupun korang buat bisnes kecik je, tapi diambil kira okay.
  • Duit Over Time (OT) korang setiap bulan tu penting guys. Even korang buat ot ikot mood cam Ifa ni, tapi RM50 pun bank amek kira okay sebagai income kita for that month.tapi ot ni 3 bulan ja depa kira. Tak da la sampai setahun depa amek kira.
  • Setengah bank depa amek kira ASB loan as an income but ada setengah amek kira as expenses kita tapi nanti last thread ni Ifa akan habaq bank apa yang baguih untuk beli tapi bank yang Ifa pakai ni dia kira ASB loan as expenses. So kena korek lagi kat mana income masuk.
  • Korang carik rumah yang mana developer yang tanggung kos lawyer, kos segala mak nenek kos untuk beli umah tu. Memang kita akan ingat alah, semua tu termasuk dalam harga rumah tapi yes kalau korang kira balik sama ja duit korang nak bawa kuar bayaq itu bayaq ini kan?
  • Maybe rezeki Ifa beli umah ni developer include everything. Free lawyer, dapat rebate 10% from downpayment. Ifa hanya bayaq downpyment 1% ja dari downpayment sebab dapat rebate bapak banyak gila. Tapi alhmdullilah syukur sangat Allah permudahkan jumpa developer yang best.
  • Orang kata nak beli rumah murah time lagi 2 tahun nak siap masa depa pecah tanah tu dah beli, betoi tu. Masa tu murah korang nak beli rumah. Time Ifa ni, rezeki Ifa dapat dok dah rumah ni sekarang. Beli pertengahan tahun haritu hujung tahun dah boleh duduk. Tapi korang kena rajin servey nah.
  • Last sekali, korang tanamkan azam setiap tahun walaupun tak capai korang tanamkan azam nk beli umah sebelum umur berapa. Ifa setiap tahun sejak umur 19 dah tanam azam nak beli rumah sebelum umur 25 dan Alhamdullilah it’s come true. Before 25 dah dapat. Allah dengaq doa Ifa.
  • Ifa doakan korang dapat inspirasi dari Ifa. Kalau nak tanya apa-apa dm ja Ifa nah. Insyallah Ifa akan bantu korang. Ifa suka tengok anak-anak muda ada matlamat dan beli asset dalam usia muda hasil ttik peluh kita. Doakan Ifa juga supaya dapat beli second house before 30

Comments

comments



Sumber

قالب وردپرس

Biodata Emma Maembong


Biodata Penuh Emma Maembong

  1. Nama Penuh: Fatimah Rohani Binti Ismail
  2. Nama Popular: Emma Maembong
  3. Asal: Kuala Terengganu, Terengganu
  4. Tarikh Lahir: 27 Mac 1992
  5. Umur: 24 tahun (2016)
  6. Gosip Cinta: Kamal Adli (sekarang)
  7. Keturunan: Melayu (Bapa, Ismail Embong) dan Scotland (Ibu, Yatimah Zainab)
  8. Pendidikan: Bersekolah hingga Tingkatan 2 sahaja disebabkan terpaksa menjaga abangnya yang sakit
  9. Kerjaya: Pelakon, Model dan Pelukis
    Drama, Telemovie dan Filem: Isteri Separuh Masa, Satu Hari Di Hari Raya , Menantu Raya, Ciptaan Terindah, Hantu Selfie, Kau Yang Terindah, Cinta Itu Milikku, Kampung Girl, 3 Nenek 3 Dara, Projek Memikat Suami, Yes Boss!, Tersuka Tanpa Sengaja, Assalamualaikum Cinta, My Dear Mr Dimple
  10. Kelab Peminat: Emavengers

Media Sosial Emma Maembong

Twitter: https://twitter.com/emma_maembong
Facebook: https://www.facebook.com/fanpage.emmamaembong
Instagram: https://instagram.com/emma_maembong/
Instagram Emavengers: https://www.instagram.com/emavengers/
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Emma_Maembong

Foto Comel Emma Maembong

Comments

comments





Sumber

قالب وردپرس